Fietsende Oegandezen
Door: Henk en Marianne
Blijf op de hoogte en volg Henk en Marianne
22 Januari 2024 | Oeganda, Mbarara
Motoren hebben hier duudelijk de overhand. Maar regelmatig zien we ook Oegandezen fietsen. Het zijn alleen jongens en mannen die zich verplaatsen met de fiets. Vandaar dat vooral Erna en Marianne steevast bewondering oogsten. En soms vinden de Oegandezen het ook wel lachwekkend. De Oegandezen fietsen op oude barrels zonder versnelling, waarop ze van alles vervoeren. Naar beneden gaat dat heel behoorlijk, maar naar boven in dit bergachtige land is het lopen en duwen geblazen. Wij gaan hen dan gemakkelijk voorbij met onze moderne fietsen met 14 versnellingen. Bij het zien van de oude Oegandese fietsen denken we af en toe aan de Nederlandse verwende kinderen, die, omdat ze een paar kilometer naar school moeten fietsen, al een e-bike van hun ouders krijgen.
Fietsen moeten ook gerepareerd worden. We zien in elke stad die we passeren dan ook een fietsenmaker, die de oude fietsen waar mogelijk oplapt.
We hebben de afgelopen 2 dagen fietstrajecten van zo'n 70/75 km. gemaakt op vrij rustige asfaltwegen, die steeds op en neer gingen. Heel wat hoogtemeters gemaakt, maar intussen genoten van de prachtige uitzichten en het dagelijks leven zoals die zich afspeelt in Oeganda. Op zondag horen we onderweg heel veel kerkdiensten.
Gisteren overnacht in een groot laagbouw hotel in Ibanda, een middelgrote plaats, waar wij de enige gasten waren. Een goed onderhouden tuin met bar, een zwembad zonder water en basic kamers. Zonder internet. De stad lopend verkend en gegeten in het hotel.
Vandaag passeerden we de evenaar. Daar uiteraard de nodige foto's gemaakt.
Nu zitten we in Bogodi in een prachtig nature lodge-camp aan de rand van het regenwoud. Het is ons niet gelukt om onze huisjes/tenten van te voren te boeken, maar we hadden geluk, er waren nog een paar tenten op een prachtige plaats onder een rieten kap en met uitzicht op water en de bush. Hier houden we het wel 2 dagen vol.
22 Januari 2024 - 17:54
Ab En Jeannette:
Echt een mooie locatie, wij zaten bij het water met mooie vogels en apen .wij hebben daar bananenbier gedronken in het dorp,maar heb liever een Nile biertje .